PlayStation-support

PlayStation®5

Vad kan vi hjälpa dig med?

Välj en kategori nedan:

Tillbaka till kategorier
PS5-konfiguration och -funktioner
Tillbaka

PS5-konfiguration och -funktioner

Konfiguration

Ta bort höljena när du monterar en M.2 SSD-enhet, installerar en skivenhet eller byter höljen.

Ta reda på hur du installerar en skivenhet i PlayStation®5-konsolen. Observera att skivenheten endast är kompatibel med PS5®-konsoler (modellgrupp CFI-2000 – slimmad).

1. Anslut ena änden av HDMI-kabeln till HDMI OUT-porten på baksidan av PS5™-konsolen.
  2. Anslut den andra änden till HDMI-ingången på visningsenheten.
  3. Anslut strömkabeln till AC IN-uttaget på PS5-konsolens baksida.
  4. Anslut strömkabeln till ett uttag.
  1. Gå in på Inställningar Nätverk Inställningar Konfigurera Internet-anslutning.
  2. Välj anslutningstyp och ange säkerhetsinformation för nätverket.

PS5™-konsoler har funktioner för att identifiera tv-funktioner och automatiskt välja den bästa tillgängliga upplösningen. Du kan ändra upplösning med hjälp av PS5-konsolens inställningar för videoutdata.

1. Gå till Inställningar > Skärm och video.
  2. Välj Videoutdata.

Här kan du se Information om video eller ändra inställningarna för videoutdata.

Konfigurera inställningarna för handkontroller på din PlayStation®5-konsol när du vill anpassa inställningar som högtalarvolym eller vibrationsintensitet för handkontrollen.

Vill du ha ett snabbare sätt att skriva in text? Anslut ditt USB- eller Bluetooth®-tangentbord till din PS5™-konsol.

1. Gå till hemskärmen och välj Inställningar Tillbehör
  2. Välj Andra tillbehör för att hitta följande inställningar för ditt tangentbord:

Välj ett tangentbordsspråk
Vissa språk har flera inmatningsmetoder.

Tangentupprepning (fördröjning)
Välj hur lång tid det tar för ett tecken att börja upprepas när du trycker på och håller ned motsvarande tangent.

Tangentupprepning (frekvens)
Välj hur snabbt ett tecken upprepas när du trycker på och håller ned motsvarande tangent.

• Information om enhetens kompatibilitet och användning finns i instruktionerna som medföljer enheten. Det är inte alla enheter som kan användas med konsolen.
  • Du kan också konfigurera de här inställningarna genom att välja Tillbehör i kontrollcentret.

Välj enkelt objekt på skärmen genom att använda din USB- eller Bluetooth®-mus med din PS5-konsol.

1. Gå till Inställningar Tillbehör.
  2. Välj Andra tillbehör för att hitta följande inställningar för din mus:

Typ
Välj vänsterhänt eller högerhänt användning.

Pekarhastighet
Välj hur snabbt pekaren rör sig.

• Information om enhetens kompatibilitet och användning finns i instruktionerna som medföljer enheten. Det är inte alla enheter som kan användas med konsolen.
  • Du kan också välja Tillbehör från kontrollcentret för att ändra de här inställningarna.
Supportvideo: Rekommenderade inställningar för PS5-konsoler
Supportvideo: Överföra data från PS4- till PS5-konsoler

Klipp och sändningar

1. Tryck på skapa-knappen på handkontrollen för att öppna menyn Skapa.
  2. Välj ett av följande alternativ för att spela in eller dela ditt spelande.

A) Nyligen skapat
Välj miniatyren för att öppna kortet Nyligen skapat. Du kan visa upp till 15 av dina senaste skärmbilder och videoklipp.

B) Inspelningsmetoder
Spara senaste spelförlopp, Ta skärmbild, Starta ny inspelning.

C) Sändning
Gå direkt till en sändning från menyn Skapa.

D ) Dela skärm
Strömma ditt spelande till medlemmarna i ditt party.

E) Alternativ för klipp
Ändra format och upplösning på dina skärmbilder och videoklipp. Du kan inkludera ljud från din mikrofon och från röstchatten. Om du har en kompatibel skärm kan du även aktivera 4K-inspelning.

1. Tryck på skapa-knappen och välj Sändning.
  2. Välj den strömningstjänst du vill sända med.
  3. Ange din sändningsinformation.
    När du vill ta med video från kameran eller ljud från ditt party väljer du Sändningsalternativ och anpassar sedan sändningen.
  4. När allt är klart väljer du Gå live så börjar sändningen.
    Sändningskortet visas i kontrollcentret.
  • Du kan använda Dela skärm för att låta andra spelare i ett party titta på din spelskärm i realtid, som om ni befann er i samma rum.
  • Med Share Play visas din spelskärm på en annan spelares skärm. Båda kan spela samma spel, oavsett vem som äger det.
  • För att kunna starta Share Play måste du vara PlayStation®Plus-medlem.

Hantera lagring

Du kan överföra (kopiera) data från en PlayStation®4-konsol eller en annan PlayStation®5-konsol till din PS5™-konsol.

När M.2 SSD-lagring har installerats i PS5-konsolen kan den användas för att ladda ned, kopiera och starta PS5- och PS4-spel samt medieappar. På så sätt kan du öka lagringsutrymmet på PS5-konsolen. Du kan flytta spel mellan PS5-konsolens lagring, en ansluten USB-enhet för utökad lagring och den extra M.2 SSD-lagringen.

1. Gå till ditt spelbibliotek, markera de data du vill flytta, tryck på alternativknappen och välj sedan Flytta spel och appar.
    Om du använder både M.2 SSD-lagring och utökat USB-lagringsutrymme går du till fliken Objekt du kan flytta till utökat USB-lagringsutrymme
  2. Välj Flytta

Om du vill spela dina PS5-spel behöver du kopiera speldata från ditt utökade USB-lagringsutrymme tillbaka till PS5-konsollagringen. Gå till Hem för spel och välj Spelbibliotek för att göra detta. Under fliken Din samling hittar du de spel som bara finns sparade på ditt utökade USB-lagringsutrymme kallat Utökat USB-lagringsutrymme. Markera spelet du vill kopiera tillbaka, tryck på alternativknappen och välj Kopiera. Du kan spela PS4-spel direkt från det utökade USB-lagringsutrymmet.

När du formaterar en USB-enhet raderas alla data du sparat på enheten. Data som raderas på det här sättet kan inte återställas, så var försiktig och kontrollera så att du inte råkar radera viktiga data.

USB-enheter som du använde som utökat USB-lagringsutrymme på PS4™-konsolen behöver inte formateras om.

1. Gå till ditt spelbibliotek, markera de data du vill flytta, tryck på alternativknappen och välj sedan Flytta spel och appar.
    Om du använder både M.2 SSD-lagring och utökat USB-lagringsutrymme går du till fliken Kan flyttas till utökat USB-lagringsutrymme.
  2. Välj Flytta.
  • Om du vill spela dina PS5-spel behöver du kopiera speldata från ditt utökade USB-lagringsutrymme tillbaka till PS5-konsollagringen. Gå till Hem för spel och välj Spelbibliotek för att göra detta. På fliken Installerade visas de spel du har sparat på det utökade USB-lagringsutrymmet. Markera det spel du vill kopiera tillbaka, tryck på alternativknappen och välj Kopiera för att spara det i konsollagringen.
  • Du kan spela PS4-spel direkt från det utökade USB-lagringsutrymmet.
Supportvideo: M.2 SSD-installation för PS5-konsoler
Supportvideo: Överföra data från PS4- till PS5-konsoler

Fjärrspel

Supportvideo: Fjärrspel på en PS5-konsol

Du behöver följande för att kunna använda PS Remote Play:

• Android™-smarttelefon eller -surfplatta, iPhone eller iPad
    Mer information om systemkrav finns på Google Play™ eller App Store.
  • PS5™- eller PS4™-konsol
    Du bör alltid uppdatera till den senaste versionen av systemprogramvaran.
  • Ett konto för PlayStation™Network
    Använd samma konto som du använder för din konsol. Om du inte har ett konto måste du först skapa ett.
  • Internetanslutning med hög hastighet
    Vi rekommenderar som standard en anslutning med hög hastighet och upp- och nedladdningshastighet på minst 5 Mbit/s. För bästa prestanda rekommenderar vi en anslutning med hög hastighet och upp- och nedladdningshastighet på minst 15 Mbit/s.
  • Du kan ansluta en trådlös DualSense™-handkontroll eller en trådlös DUALSHOCK®4-handkontroll till mobilenheter som stöds för att använda med PS Remote Play. Läs guiderna nedan om du vill ha mer information.
  • Om du vill använda röstchatt behöver du en mikrofon, till exempel den inbyggda mikrofonen på din mobilenhet.

Med appen PS Remote Play kan du styra din PlayStation®5- eller PlayStation®4-konsol från en PC eller Mac som är ansluten till ett snabbt nätverk. Kontrollera att din PC eller Mac uppfyller kraven och följ sedan stegen nedan för att konfigurera fjärrspel.

Med PlayStation Portal™-fjärrspelsenheten kan du fjärrstyra din PlayStation®5-konsol var du än befinner dig, bara du har en internetanslutning med hög hastighet.

Lägsta anslutningshastighet för fjärrspel är 5 Mbit/s för både uppladdning och nedladdning. Följ stegen nedan för att kontrollera att din anslutning uppfyller dessa krav.

Ta reda på hur du löser problem med fjärrspelsenheten PlayStation Portal™.

Läs om hur du aktiverar fjärrspel på din PlayStation®5-konsol och hur du ändrar inställningarna för fjärrspel.

Mediaspelare

Läs om vilka skiv- och filformat som stöds för PlayStation®5-konsoler.

Hjälpmedel

Läs om hur du anpassar handkontrollsinställningarna, konfigurerar zoomvisning och aktiverar undertexter i hjälpmedelsinställningarna på PlayStation®5-konsoler.

1. Gå till hemskärmen och välj Inställningar > Hjälpmedel.
  2. Välj en hjälpmedelsinställning för att aktivera eller justera den.
  1. Gå till Hem för spel och välj PlayStation Store
  2. Välj ett spel för att öppna spelhubben.
  3. Tryck på triangelknappen eller välj sidopanelen för att visa hjälpmedelsfunktioner för spelet.

Med undertexter transkriberas vad som sägs på skärmen och du ser text som ger annan ljudinformation när du visar visst innehåll.

1. Gå till Inställningar Hjälpmedel Undertexter
  2. Aktivera Visa textning för hörselskadade.

Läs om hur du konfigurerar och laddar din Access™-handkontroll för PlayStation®5-konsoler.

Läs om hur du ställer in och använder Access-handkontrollsprofiler så att de passar ditt sätt att spela.

Läs om hur du konfigurerar och monterar Access-handkontrollen för PlayStation®5-konsoler.

Supportvideo: Hjälpmedelsinställningar på PS5-konsoler
Tillbaka till kategorier
PS5-felsökning
Tillbaka

PS5-felsökning

Felsökning

1. Anslut PS5™-konsolen direkt till HDMI-porten på tv:n/skärmen.
  2. Om du tar bort alla andra ljud- eller bildenheter kan det eventuellt lösa bild- och ljudproblem.
  3. Kontrollera att tv:n/skärmen är inställd på rätt kanal. Kontrollera att systemprogramvaran för tv:n/skärmen är uppdaterad och att den fasta programvaran är uppdaterad till den senaste versionen. Om du vill ha mer information om ytterligare inställningar som du kan behöva aktivera för högupplösta signaler läser du i användarhandboken från tillverkaren.
  4. Prova med att använda en annan HDMI-kabel.
  5. Prova med att använda en annan HDMI-port.
  1. Gå till hemskärmen och välj Inställningar > Ljud.
  2. Välj Ljudutgång och justera sedan följande inställningar.
  • Inställningar för ljudutdata
  • Tv-ljudinställningar
  • Ljudinställningar för AV-förstärkare
  • Inställningar för kompatibla hörlurar
  • Allmänna ljudinställningar

PS5™-konsoler har funktioner för att identifiera tv-funktioner och automatiskt välja den bästa tillgängliga upplösningen. Du kan ändra upplösning med hjälp av PS5-konsolens inställningar för videoutdata.

1. Gå till Inställningar > Skärm och video
  2. Välj Videoutdata. Här kan du se Information om video eller ändra inställningarna för videoutdata.
  1. Tryck och håll ned strömknappen i tre sekunder för att stänga av PS5-konsolen och ta sedan bort alla kablar och enheter från konsolen.
  2. Placera konsolen på något mjukt på en plan yta och ta bort basen.
  3. Placera konsolen så att basens skruvhål är vänt mot dig, PS-logotypen är vänd nedåt och diskfacket är på din vänstra sida.
  4. Placera handflatorna vid de övre hörnen och ta tag i kanten på höljet. Dra försiktigt locket uppåt och mot dig själv. Du kan höra ett klick.
    Lyft bort höljet.
  5. När höljet är borttaget letar du efter svarta ringar på den optiska enheten, inklusive ett cirkelformat svart plastskydd. Du kan ta bort det här skyddet eller trycka igenom det för att komma åt skruven som det täcker. (Nyare konsoler har kanske inte det här plastskyddet.)
  6. Använd en stjärnskruvmejsel och vrid skruven MEDURS tills hela skivan nästan är helt synlig.
  7. Ta försiktigt bort skivan. Ryck inte ut skivan ur den optiska enheten.
  8. Sätt tillbaka det nedre höljet genom att placera den en bit (ca 2 cm) från den övre kanten och skjuta den tillbaka på plats.
    Du hör ett klickljud när höljet sitter säkert på plats.
  9. Återanslut alla kablar och slå på konsolen.

Strömindikatorn på PlayStation®5- och PlayStation®4-konsoler har olika färger för att ange status och fel.

Ytterligare felsökning

1. Stäng av konsolen genom att hålla strömknappen intryckt i tre sekunder.
  2. Strömindikatorn blinkar i några ögonblick innan systemet stängs av.
  3. När konsolen är avstängd trycker du på strömknappen igen och håller den intryckt.
  4. Släpp inte knappen förrän du hör två pip – det första pipet hörs när du trycker in knappen och det andra hörs sju sekunder senare.
  5. Anslut handkontrollen via en USB-kabel och tryck på handkontrollens PS-knapp.
  1. Starta om PS5-systemet
    Avsluta felsäkert läge och starta om PS5-konsolen.
  2. Ändra videoutdata
    Välj Ändra upplösning eller Ändra HDCP-läge. Dessa alternativ är användbara vid felsökning av problem med tom skärm.
  3. Reparera konsollagring
    Detta alternativ raderar inga data. Prova det här alternativet om PS5-konsolen inte startar som den ska eller om du har lagringsproblem.
  4. Uppdatera systemprogramvaran
    Uppdaterar PS5-systemprogramvaran via direktnedladdning eller en USB-lagringsenhet.
  5. Återställ standardinställningarna
    Återställer PS5-konsolen till standardinställningarna. När standardinställningarna återställs raderas inte innehåll på konsolens lagringsutrymme, t.ex. spel, appar, skärmbilder, videoklipp eller sparade data.
  6. Rensa cache och bygg om databas
    Välj Rensa cache för systemprogramvara om du upplever problem med systemfunktioner eller försämrad prestanda.
    Välj Bygg om databas för att söka igenom hårddisken och skapa en ny databas med allt innehåll som finns i systemet. Det här alternativet är användbart om du har problem med systemfunktionerna eller om en spelikon finns kvar på hemskärmen när den har raderats.
  7. Återställ PS5
    Raderar användardata och återställer PS5-konsolen till dess ursprungliga läge.
  8. Återställ PS5-systemet (installera om systemprogramvaran)
    Tar bort alla användardata och PS5-systemprogramvaran.

Gå till felsökningsverktyget PlayStation-reparationer för fler steg eller för att beställa en reparation.

Läs om felkoder på PS5-konsoler och hur du kan lösa problemen.

Tillbaka till kategorier
PS5-programvaruuppdateringar
Tillbaka

PS5-programvaruuppdateringar

Uppdatera systemprogramvaran

Om du vill tillåta automatiska nedladdningar och uppdateringar konfigurerar du konsolen så att internetanslutningen behålls när den är i viloläge och uppdateringsfiler kan installeras automatiskt. Aktivera automatiska nedladdningar och se till att sätta konsolen i viloläge när du inte använder den.

1. Gå till Inställningar > System.
  2. Välj Systemprogramvara > Uppdatering och inställning av systemprogramvara.
    Meddelandet Det finns en uppdatering visas om det finns en nyare version.
  3. Välj Uppdatera systemprogramvaran.

För bästa möjliga PlayStation-upplevelse bör du se till att systemprogramvaran för PlayStation®5-konsolen alltid är uppdaterad till den senaste versionen.

Felsöka systemprogramvaran

Om du installerar om systemprogramvaran på PS5-konsolen tas alla data bort från PS5-konsolen. Detta brukar kallas fabriksåterställning eller maskinvaruåterställning.

Om PlayStation®-konsolen har varit offline under en längre tid eller om en uppdatering av systemprogramvaran har misslyckats kan du behöva uppdatera PlayStation-systemets fasta programvara manuellt i felsäkert läge.

Supportvideo: Installera om PS5-systemprogramvaran
Tillbaka till kategorier

Handböcker

Manualer

Hitta handböcker för PS5-konsoler, DualSense-handkontroller eller andra enheter.

Hitta garantiinformation för dina konsoler och enheter.